Naaiatelier Modeliefjemaakt

handgemaakte verzwaringsdekens en andere (verzwaarde) producten

Verzwaringsdekens

verzwaringsdeken

“Verzwaarde dekens zijn als warme knuffels. Ze vormen zich om uw lichaam geven druk die helpt bij het ontspannen van het zenuwstelsel. Denk aan: een baby die gewikkeld wordt in een doek- het gewicht en de druk, zorgt voor troost en de nodige ontspanning, het stimuleert ook de productie van serotonine om de stemming te verbeteren. Deze zelfde chemische reactie wordt omgezet in melatonine, dat je lichaam een signaal geeft om te rusten en te ontspannen. Verzwaringsdekens zijn ideaal voor iedereen die op zoek is om een niet-medicamenteuze therapie uit te proberen, die zowel veilig als effectief is.”

Een verzwaringsdeken helpt bij angst, prikkelverwerking, autisme en slaapproblemen. Door de diepe druk lukt het om beter te ontspannen en kalmeren.

Al onze verzwaringsdekens en andere producten worden door ons met de hand gemaakt in ons naaiatelier in Utrecht.

De verzwaringsdeken wordt op bestelling gemaakt en stof zoveel mogelijk naar wens. Effen kleuren zijn ook mogelijk. Onze dekens zijn gemaakt van katoen met een natuurlijke, (hand) wasbare vulling. Hierdoor worden onze verzwaringsdekens als niet heet of broeierig ervaren. Wel kan, door de diepe druk, je lichaam sneller ‘warm’ worden door een betere doorbloeding.

Gebruik
Een verzwaringsdeken gebruik je voor diepe druk. De deken is niet bedoeld voor ‘warmte’. Daarom is een verzwaringsdeken vaak ook niet zo groot als een dekbed. De deken wordt gebruikt over een laken, deken of dekbed heen. De ervaring leert dat de deken in de zomer als verkoelend wordt ervaren.
Na het eerste gebruik kan er spierpijn worden ervaren. Dit is niet ongewoon tijdens de wenperiode. Dit hoort na enkele weken over te zijn en ook na opstaan moet het stijve gevoel/spierpijn snel te verminderen.

Deelbare deken
Optioneel is onze verzwaringsdeken te bestellen met een rits. Deze bieden wij aan in elke verzwaringsdeken, maar is eigenlijk speciaal bedoeld voor de zeer zware, grote dekens. Met rits zijn ze makkelijker te verplaatsen en eventueel ook in delen te wassen.

naar de webshop

Verzwaringsdekens geven dus diepe druk.
Maar wat is diepe druk nou eigenlijk?
De hersenen onderscheiden 2 soorten prikkels via de huid : 

1)
Een prikkel waarvan de hersenen beslissen dat deze van buitenaf komt. Bij lichte druk of lichte aanraking. Bijvoorbeeld door kietelen hele lichte wrijving of het aanraken van de haartjes. Bij deze prikkel worden alleen de bovenste huidlagen aangeraakt. ook insecten, spinnen of krassende takjes zorgen voor een lichte aanraking. Bij deze prikkels wordt dan ook een alarm signaal afgegeven. Prikkels van buiten kunnen namelijk schadelijk zijn en doen de hersenen daarom aan gevaar denken. Daarom wordt er bij lichte aanrakingen betrekkelijk snel aan de bel getrokken en volgt er een afweerreactie. 

2)
Een prikkel waarvan de hersenen beslissen dat deze van binnenuit komt. Wanneer je rustig en heel stevig wordt aangeraakt, wordt de prikkel waargenomen in de diepere huidlagen. Daarom noemen we dit ‘diepe druk‘. Ook wordt deze prikkel voor een deel opgemerkt door zogenoemde sensoren in de spieren en gewrichten. De hersenen denken dus dat de prikkel uit het eigen lichaam komt. 

Een lichte aanraking stimuleert dus juist een reactie, terwijl diepe druk de spieren doet ontspannen.

Diepe druk voelt voor je lichaam hetzelfde als de natuurlijke prikkels die van beweging komen. Hierdoor worden ze door de hersenen als veilig gezien. Diepe druk wordt daardoor meestal als erg prettig ervaren. Die druk voel je als je een (zwaar) gewicht op je voelt of wanneer iemand je een stevige knuffel geeft. Rustig toegepaste diepe druk, zoals bij een verzwaringsdeken heeft dan ook een kalmerende werking en een positieve invloed op het stressmechanisme in de hersenen.  

Bij stress staat het prikkelfilter namelijk wijd open voor alle zintuiglijke prikkels waardoor je veel sneller overprikkeld raakt. Diepe druk zorgt ervoor dat dit mechanisme afgezwakt wordt.

Meer lezen over verzwaringsdekens? Het magazine ‘Nieuwetijdskind’ plaatste er een artikel over. Lees het hier >>

Bronvermelding & literatuur
Wiebelen en friemelen thuis, Monique Thoonsen, Carmen Lamp, Uitgeverij Pica, ISBN 9789492525109
Taylor & Francis Online
Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimulation Using a Weighted Blanket
Sage Journals
The Effects of Weighted Vests on Appropriate In-Seat Behaviors of Elementary-Age Students With Autism and Severe to Profound Intellectual Disabilities
PubMed
Effects of a weighted vest on attention to task and self-stimulatory behaviors in preschoolers with pervasive developmental disorders.
JSciMed Central , 2015. Vol. 2, no 3, p. 1-7
Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia

Open chat
1
Stuur me een WhatsApp berichtje...
Hallo, waarmee kunnen we je helpen? We proberen je z.s.m. te beantwoorden, dit kan even duren...