Naaiatelier Modeliefjemaakt

handgemaakte verzwaringsdekens en andere (verzwaarde) producten

Diepe druk?

Verzwaringsdekens geven dus diepe druk. 
Maar wat is diepe druk nou eigenlijk?

De hersenen onderscheiden 2 soorten prikkels via de huid : 

1)
Een prikkel waarvan de hersenen beslissen dat deze van buitenaf komt. Bij lichte druk of lichte aanraking. Bijvoorbeeld door kietelen hele lichte wrijving of het aanraken van de haartjes. Bij deze prikkel worden alleen de bovenste huidlagen aangeraakt. ook insecten, spinnen of krassende takjes zorgen voor een lichte aanraking. Bij deze prikkels wordt dan ook een alarm signaal afgegeven. Prikkels van buiten kunnen namelijk schadelijk zijn en doen de hersenen daarom aan gevaar denken. Daarom wordt er bij lichte aanrakingen betrekkelijk snel aan de bel getrokken en volgt er een afweerreactie. 

2)
Een prikkel waarvan de hersenen beslissen dat deze van binnenuit komt. Wanneer je rustig en heel stevig wordt aangeraakt, wordt de prikkel waargenomen in de diepere huidlagen. Daarom noemen we dit ‘diepe druk‘. Ook wordt deze prikkel voor een deel opgemerkt door zogenoemde sensoren in de spieren en gewrichten. De hersenen denken dus dat de prikkel uit het eigen lichaam komt. 

Een lichte aanraking stimuleert dus juist een reactie, terwijl diepe druk de spieren doet ontspannen. 

Diepe druk voelt voor je lichaam hetzelfde als de natuurlijke prikkels die van beweging komen. Hierdoor worden ze door de hersenen als veilig gezien. Diepe druk wordt daardoor meestal als erg prettig ervaren. Die druk voel je als je een (zwaar) gewicht op je voelt of wanneer iemand je een stevige knuffel geeft. Rustig toegepaste diepe druk, zoals bij een verzwaringsdeken heeft dan ook een kalmerende werking en een positieve invloed op het stressmechanisme in de hersenen. Bij stress staat het prikkelfilter namelijk wijd open voor alle zintuiglijke prikkels waardoor je veel sneller overprikkeld raakt. Diepe druk zorgt ervoor dat dit mechanisme afgezwakt wordt.

#verzwaringsdeken #adhd #pddnos 
#autisme #prikkelverwerking #dementie 
#parkinson #restlesslegs #add 
#syndroomvandown #slaapproblemen 
#sensorischeintegratie #korsakov 
#fibromyalgie #chronischepijn 
#geborgengevoel #depressies #ptss
#traumaverwerking #celebraleparese 
#weightedblanket
#zwaartedeken #zwaar

Open chat
1
Stuur me een WhatsApp berichtje...
Hallo, waarmee kunnen we je helpen? We proberen je z.s.m. te beantwoorden, dit kan even duren...