Slaaptekort
6 april 2019
Wist je dat volwassenen volgens het WHO gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig hebben?

Wisten jullie dit al van slaaptekort? (Een deken helpt ervoor dat je beter maar ook dieper en effectiever slaapt.)
Ongeveer twee derde van alle mensen in ontwikkelde landen krijgt dit niet elke nacht. Dit zal je waarschijnlijk niets verbazen, maar de effecten die langdurig slaaptekort hebben waarschijnlijk wel.
Als je regelmatig minder dan zes of zeven uur per nacht slaapt, is dat funest voor je imuunsysteem en wordt de kans op kanker verdubbeld.
Slaaptekort is ook een belangrijke oorzaak die bepaalt of je wel of niet de ziekte van Alzheimer krijgt en werkt verstorend voor je bloedsuikerspiegel.
Kort slapen vergroot ook de kans dat je aders dichtslibben of breken en kan dus een oorzaak zijn van jong hartfalen.
Volgens een profetische wijsheid van Charlotte Bronte “ een rommelige geest maakt een rusteloze ziel” draagt een verstoorde slaap ook bij aan belangrijke psychische aandoeningen zoals depressies, angststoornissen en suicidaliteit .
Ook kan slaaptekort voor een grotere energiebehoefte zorgen. Slaaptekort zorgt namelijk voor een hogere concentratie van hè hormoon waar je honger van krijgt, terwijl de aanmaak van het hormoon die verteld dat het genoeg is juist geremd wordt. Overgewicht kan dus mede door slaaptekort ontstaan. Maar het kan er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld afvallen niet wil lukken.